Viskalender

JANUARI - FEBRUARI - MAART

Het perfect seizoen voor schaal en schelpdieren.
Zeeuwse oesters, fines de claires, coquilles, amandes, venusschelpen, kokkels, etc.

Begin februari start de aanvoer van roodbaars.

Roodbaars
Jonge roodbaarzen leven voornamelijk in fjorden, baaien en in de kustzone, volwassen dieren gaan verder de zee in. Daar leven ze in groepen en voeden ze zich met garnalen en haring. Roodbaars wordt voornamelijk in de noordelijke zee├źn gevangen

Kabeljauw
Vanaf januari is bij ons de mooiste kabeljauw verkrijgbaar. De meeste kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Zorg wel dat je een goede visboer hebt. IJslandse kabeljauw is relatief goedkoper maar los van structuur en vlak van smaak. Gedroogde kabeljauw wordt stokvis genoemd, gedroogd en gezouten spreken we van klipvis.

APRIL - MEI - JUNI

Medio april start het korte seizoen van de Zeeuwse kreeften, dat eind juni eindigt.
Begin mei aanvoer van poon, mul, zeebaars en snoekbaars
Eind mei, begin juni: start haringseizoen (Hollandse nieuwe)

Mul
Komt voor in de Oostelijke Atlantische oceaan, Middelandse Zee en Zwarte Zee. Behoort tot de zeebarbeelachtigen. In Nederland wordt de vis als bijvangst gevangen. Een typische zomervis. Import uit het Midden-Oosten zorgt ervoor dat de vis het hele jaar verkrijgbaar is.

Zeeduivel
Vanaf maart tot en met september is de zeeduivel van goede kwaliteit. Alleen het staartstuk is geschikt voor consumptie. Komt voor in de Oostelijke Atlantische oceaan, Middelandse Zee en Zwarte Zee. De kop is afschrikwekkend lelijk, en wordt door de visman angstvallig uit de etalage gehouden.

Rode poon
Vooral in de zomer is er aanvoer van poon, meestal gevangen als bijvangst. Naast rode poon bestaat er grauwe poon, ook wel Engelse poon genoemd. Het is verschil is te voelen aan de zijlijn, dit is bij de grauwe poon duidelijk herkenbaar.
Rode poon heeft smakelijk, stevig visvlees. Grauwe poon is veel vlakker van smaak.

Haring
Belangrijke vis voor de sector. Komt voor in de Noordzee, de Atlantische oceaan en in de Oostzee. Doorloopt ieder jaar een cyclus; mager in de wintermaanden en vet in de zomer. Vangst op de Hollandse nieuwe begint in mei en loopt door tot juli. Door invriezen het hele jaar verkrijgbaar.

JULI - AUGUSTUS - SEPTEMBER

Zeetongen, half juli: start mosselseizoen, schol, zeewolf, griet, tarbot

Tong
Komt veel voor in de Europese kustwateren, vanaf Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. Beste tijd is van juni tot september. De naam sliptong wordt gehanteerd voor de kleinste sortering.

Zeewolf
Komt in het noordelijke deel van de Atlantische oceaan en in de Noordzee voor. Wordt in Nederland als bijvangst door tong en schol-vissers aangevoerd.
Voor de import van zeewolf is Nederland afhankelijk van Duitsland, Rusland en Noorwegen.

Griet
Deze vis wordt ook als bijvangst van de tong en scholvisserij gevangen, waardoor de aanvoer regelmatig is. Matig vette vis met een fijne structur. Goede vervanger voor de duurdere tarbot. Heeft in tegenstelling tot tarbot een fijne huid.

OKTOBER - NOVEMBER - DECEMBER

Hollandse garnalen, oktober: start platte Zeeuwse oesters, langoustines, rog

Rog
In de noordoostelijke Atlantische oceaan en Middellandse Zee komen 36 soorten roggen voor. Vooral in het najaar een goede aanvoer. De meest aangevoerde soort op de Nederlandse afslagen is de stekel- of doornrog. De vleugels zijn smakelijk en worden vaak los te koop aangeboden.

< Terug