April 2012
Will Jansen over eten, Slowfood Limburg, gefilmd door Martia Tersteeg
bekijk het filmpje

20 februari 2012 Will Jansen in het programma Radar

lees hier het artikel en bekijk de uitzending:
http://www.trosradar.nl

4 mei 2011, Bouillon vermeld bij Misset

klik op afbeelding voor vergroting

5 maart 2011 Artikel in het Reformatorisch Dagblad. En wat maakte dat veel los!

Presentatie Will Jansen Studium Generale d.d. 8 december 2008
Presentatie Will Jansen Studium Generale d.d. 15 december 2008

6 oktober 2010 Atheneum Boekhandel

Recensie: Leesvoer smaakt naar meer RSS

Bookmark and Share

In Bouillon! wordt over eten geschreven als het grootste voorrecht en genot op aarde. Maar wel met een snufje zelfspot. Op de voorkant twee bleke gevilde kikkerbeentjes met de tekst 'Ik ril van kikkerbil'. De afbeelding verwijst naar een artikel waarin eetliefhebbers vertellen wat ze absoluut niet lusten. Het zal je misschien verbazen: ook sommige topkoks gruwelen van kalfsniertjes. 'Onbegrijpelijk voedsel,' zegt Hans van Wolde van sterrenrestaurant Beluga. Het rillen van kikkerbillen heeft in het geval van de schrijfster te maken met een klein jeugdtrauma. 'Nee, kikkerbilletjes zijn niet zielig, die pootjes groeien gewoon weer aan,' had haar moeder altijd gezegd. Door joris nielander.

Al worden de ingrediënten in dat artikel in een kwaad daglicht gesteld, elders wordt het eten op handen gedragen. De artikelen gaan over ambachtelijk geproduceerde drop, de zoektocht naar paardenkaas, koteletten van gelukkige lammetjes of het harde leven van een kok. En zo wordt eten - dat je toch elke dag moet - tot iets bijzonders gemaakt; een dagelijks ritueel wordt verheven tot kunst.

Aan koken en eten zijn veel woorden vuil te maken. Gelukkig maar, lezen en praten over eten is bijna net zo leuk als de daad zelf. En in Bouillon! is de toon vaak extatisch. Een beetje zoals Mart Smeets over sport spreekt, vol superlatieven met een bijna erotische ondertoon:

‘Eenmaal overgegeven toont de paddenstoel zich in vol fornaat. Een prachtige witte, vlezige steel, een fraaie bolvormig gewelfde hoed met een licht vettig laagje. In onze handen ligt de culinaire moeder van alle paddestoelen.’

Als je je afvraagt over welke zwam dit gaat: eekhoorntjesbrood. Die groeit gewoon in het Drentse bos, en is voor iedereen die hem kan vinden kosteloos verkrijgbaar. Net als de sponszwam of de cantharel. Volgens sterrenchef en verfent paddenstoelenjager Jean Michel Hengge is hij erg lekker met gebakken mul.

Soms gaat de verering te ver en zijn de lovende adjectieven ongepast. De woorden puur en ambachtelijk komen wel erg vaak voor, soms zonder reden. Koken in een keuken is niet meer van deze tijd, blijkt als de baanbrekende vrouwen van de gastrocultuur aan het woord komen. Maar als zij - kok-designer Marije Vogelzang, manager Pirjo de Winkel en chef kok Lisette Bossert – aan het woord komen, werken ze respectievelijk in een 'ruimte vol puurheid en ontspanning', een 'dessertstudio/workshop/themaplatform' en een heus 'zingevingsinstituut'.

Om op het pad van cross-overs te blijven. In Amsterdam woont een kok die zichzelf ziet als expressionistisch kunstenaar die gebruikt maakt van het toeval. 'Zijn braadslee is zijn canvas. Hij vult elke pan met een reis door een nieuw smaaklandschap, een panscape.' Zijn visie van een wereld zonder kunstmatige smaakstoffen, maar met eerlijk verbouwd en bereid voedsel dat smaakt, strookt met de instelling van Bouillon! Nieuwsgierig? Kijk op www.themanwiththepan.tv.

Er wordt, ten slotte, niet alleen door smaaklandschappen gereisd; de bijdragers aan het tijdschrift halen hun verhalen van over de hele wereld. Die gaan over ravioli uit het getto van Krakau, lammetjespap uit Spanje of de herfstspecialiteit van Sardinië, dat geheel tegen de verwachting slakken blijkt te zijn.

Bouillon! lezen is als eten zonder te kauwen of slikken. Het blad heeft dan ook als ondertitel: leesvoer voor fijne proevers. Daar is niets van gelogen. De liefde voor eten en het enthousiasme voor koken spat van de bladzijden af. En dat smaakt naar meer.

ISBN: 9789077788240
Pagina's: 128
€ 14,95

website Atheneum


8 oktober 2008 in de Volkskrant, artikel van Onno Kleyn


16 mei 2008
Een artikel in de Telegraaf, geschreven door Felix Wilbrink.
Omdat hij de adverteerders niet tegen zich in mag nemen heeft hij het verhaal gebracht alsof hij Will Jansen een querulant vindt. Het tegendeel is het geval dus het verhaal is ironisch bedoeld! Lees hier het artikel


De weblog van Karin Luiten, heel up-to-date, heel veelzijdig en vriendelijk-kritisch lees!


maart 2008, Prachtige recensie in het blad Boodschappen (oplage bijna 2 miljoen) Maar daar zullen later intern wel kritische vragen over gesteld zijn... het leverde toch een boel 'gezeur' van de klanten op!


Het Parool, 11 december 2007
Gidsje over E-nummers in voeding

AMSTERDAM - De hoofdredacteur van het culinaire literaire tijdschrift Bouillon, Will Jansen, heeft een gidsje uitgegeven waarin hij het publiek informeert over de zogeheten E-nummers in voeding. Want lijken veel E-nummers onschuldig, volgens Jansen zijn daarbij duidelijk vraagtekens te zetten.

Chemische producten als zoutzuur, zwavelzuur en chloor nemen we dagelijks in en zijn verstopt in verse producten. ''Veel mensen denken dat dat niet schadelijk is voor hun gezondheid, maar als je iedere dag tien of twintig keer van die piepkleine hoeveelheden binnenkrijgt, kom je toch op een lepel gif per week'', aldus Jansen.

De hoofdredacteur stuitte in Monte Carlo op het boekje, dat oorspronkelijk is samengesteld door Corinne Couget, die veertien jaar onderzoek deed naar de gevaren van E-nummers. Jansen vertaalde het. Aspartaam, dat in veel suikervrije en lightproducten zit, is volgens Couget een sluipmoordenaar. En er worden volgens de Française al baby's geboren met sporen van chemische producten in hun bloed. ''Fabrieksmatig voedsel neemt hand over hand toe en ik wil mensen bewust maken van de gevaren hiervan'', zegt Couget.

Het boekje is gemaakt op pocketformaat, zodat de consument het mee kan nemen als hij boodschappen doet en zodoende meer te weten komt over die kleine letters. ''Geen vrolijk gidsje, maar wie het goed gebruikt zal er alleen maar gezonder op worden'', aldus Jansen, die het boekje verkoopt via bouillonmagazine.nl.


11 december 2007
Gidsje over E-nummers in voeding
AMSTERDAM (ANP) - De hoofdredacteur van het culinaire literaire tijdschrift Bouillon, Will Jansen, heeft een gidsje uitgegeven waarin hij het publiek informeert over de zogeheten E-nummers in voeding. Want lijken veel E-nummers onschuldig, volgens Jansen zijn daarbij duidelijk vraagtekens te zetten.
Chemische producten als zoutzuur, zwavelzuur en chloor nemen we dagelijks in en zijn verstopt in verse producten. ,,Veel mensen denken dat dat niet schadelijk is voor hun gezondheid, maar als je iedere dag tien of twintig keer van die piepkleine hoeveelheden binnenkrijgt, kom je toch op een lepel gif per week'', aldus Jansen.
De hoofdredacteur stuitte in Monte Carlo op het boekje, dat oorspronkelijk is samengesteld door Corinne Couget, die veertien jaar onderzoek deed naar de gevaren van E-nummers. Jansen vertaalde het. Aspartaam, dat in veel suikervrije en lightproducten zit, is volgens Couget een sluipmoordenaar. En er worden volgens de Française al baby's geboren met sporen van chemische producten in hun bloed. ,,Fabrieksmatig voedsel neemt hand over hand toe en ik wil mensen bewust maken van de gevaren hiervan'', zegt Couget.
Het boekje is gemaakt op pocketformaat, zodat de consument het mee kan nemen als hij boodschappen doet en zodoende meer te weten komt over die kleine letters. ,,Geen vrolijk gidsje, maar wie het goed gebruikt zal er alleen maar gezonder op worden'', aldus Jansen, die het boekje verkoopt via bouillonmagazine.nl.


Het gevaar van e-nummers in uw eten door Jacques Hermus in Dagblad van het Noorden, 17 november 2007

Artikel Felix Wilbrink in de Zondagskrant van 14 oktober 2007
1e deel
2e deel

E-nummers gehekeld in gifgids, Trouw/deVerdieping van 9 oktober 2007
Kees de Vré


In Slakkengang Nummer 6 - 09/2005 stond een - voor bouillon! - prachtig stuk.

Verslaafd 10

Toegegeven, ik ben verslaafd. Verslaafd aan het uitgeversvak. Is het verzamelen van boeken een soort dit-moet-ik-hebben-virus, het uitgeversvirus is van een heel andere aard. Je ontwikkelt een soort antenne. Alles wat je ziet en mooi vindt laat zich wel vertalen in een boekje. Ieder probleem dat je tegenkomt laat zich oplossen via een tijdschrift. Ik heb het hier alleen nog maar over de ouderwetse gedrukte media. Moderne media zoals internet openen totaal nieuwe horizonten. Na ruim twintig jaar geleden een jaar of vijf jaar bij Uitgeverij Kluwer werkzaam te zijn geweest heeft me dat virus nooit meer verlaten.
Het virus heeft uiteraard een hoog dagdroomgehalte. Er ontwikkelt zich een idee dat nooit verder komt dan je eigen grijze cellen of misschien de borreltafel waar je het realiteitsgehalte probeert te toetsen. Soms ga je met echt iets concreets bezig. Een culinair tijdschrift bijvoorbeeld. Een jaar of drie, vier geleden had ik een idee om de missie van Slow Food een breder draagvlak te geven via een publiekstijdschrift. De culturele achtergronden van eten en drinken, het gevoel voor smaak en de kennis van streekproducten samengebracht in een tijdschrift dat het uiterlijk zou krijgen van Slow. De recepten in het tijdschrift moesten de commerci? drager worden. Zonder recept verkoop je geen tijdschrift aan een breed publiek was de gedachte. Samen met een paar enthousiastelingen was ik al ver met de opzet. Sponsors voor papier en het drukken van een eerste nummer waren al gevonden. Ik wil u niet vermoeien met de horden die je moet nemen om zoiets van de grond te krijgen, het zijn er veel. Het grootste probleem is de distributie, die in Nederland afhankelijk is van twee grote distributiebedrijven. Zij dicteren wat er op het schap bij de bladenman komt.
Het idee voor het tijdschrift ligt goed vormgegeven, dat wel, ergens in een la bij de vormgever te wachten op die ene kans, die misschien nooit voorbij zal komen. The window of opportunity is closed.
Het uitgeversvirus heeft nog een andere kant: de pure jaloezie die je bekruipt wanneer iemand anders `jouw' idee wel tot een goed einde brengt. Mijn goudgerande idee verdween mede in die la toen in de zomer van 2003 het eerste nummer van Bouillon! verscheen. Tal van artikelen in dit nieuwe tijdschrift pasten ook in het tijdschrift dat mij voor ogen stond. Zeker dat wekt jaloezie. Ik kocht Bouillon! bij de boekhandel Hautvast & Nuis in Zutphen - een gepassioneerde boekhandelaar die altijd eerst de door mij bestelde kookboeken leest voor ik ze afhaal. Bouillon! heb ik na dat eerste nummer nooit meer bij hem aangetroffen. Zeker de eindstreep niet gehaald wist ik zeker, tot ik de proeverij van de werkgroep Vlees in Rhederoord bezocht. Bouillon!-hoofdredacteur Will Jansen en zijn vrouw gaven er acte de pr?nce. Hun tijdschrift is alive and kicking, maar leidt na drie jaar met 800 abonnementen nog steeds een marginaal bestaan. Nog ongeveer 800 abonnees zijn nodig om Bouillon! een stevig fundament te geven en niet afhankelijk te laten zijn van advertenties. Dat moet ons als Slow Food-leden toch lukken!
Bovendien betaalt u als lid van Slow Food geen 32,00 maar 26,00 euro per jaar.
In Bouillon! geen recepten. Die vindt u bij ons op internet, vertelde Anka Jansen mij. Bouillon! heeft ook een goede boekenrubriek. Mijn eerste aankoop op advies van Jonah Freud: `Brieven uit mijn Bastide, gastronomische verkenningen in de Provence' van Lucette M. Faber. `Lekker boek' vond ook mijn boekverkoper.

Arie van der Ent


Rotterdams Dagblad Vrijdag 13 mei 2005 
Geschreven door Ellen Scholtens


TV Weekeinde nummer 9 - 26 en 27 februari 2005
Geschreven door Felix WilbrinkBiltse&Bilthovense Courant 15 december 2004
Geschreven door Anneke Iseger


Soms krijg je van die aardige verrassingen. Wij van bouillon! kregen de Hortus-krant toegestuurd. Nou aardig.... Valt opeens onze blik op een stuk van Paul van der Toolen die het artikel begint met:

Eén van mijn inspiratiebronnen is Will Jansen, de hoofdredacteur van het culinaire tijdschrift 'Bouillon!'. Will heeft namelijk een hoofd vol feiten, adresjes, geuren, kleuren en smaken. Laatst gaf hij me een kaartje van De Groene Hoed. "Dat is wat voor de Hortus". Hij bleek weer eens gelijk te hebben. Inmiddels staat een aantal producten van dit samenwerkingsverband tussen boeren in Noord-Holland Midden op de menukaart van de Oranjerie...

Paul van der Toolen is bedrijfsleider van de Oranjerie in de Hortus Botanicus

UITREIKING GOUDEN BOUILLONBLOKJE OP WINE PROFESSIONAL, RAI AMSTERDAM

Dinsdagmiddag 11 januari 2005 reikte Will Jansen, hoofdredacteur van het cultureel gastronomisch magazine bouillon! het Gouden Bouillonblokje uit aan John Vincke, restaurant manager van Mangerie De Kersentuin in Amsterdam.

Het gouden Bouillonblokje is een soort bewijs van respect voor iemand die in de Nederlandse gastronomie het afgelopen jaar de wind flink van voren heeft gehad en wel een oppepper kan gebruiken. 

John Vincke heeft begin 2004 samen met Robert Kranenborg de handdoek in de 
ring moeten gooien bij het veelbesproken restaurant Vossius in Amsterdam. 
Na een periode van recupereren heeft hij het water uit zijn haar geschud en is bij 
Mangerie de Kersentuin aan de slag gegaan. Hij is daar begonnen aan een traject waarin de restaurantorganisatie van diverse Bilderbergvestigingen tegen het licht gehouden zullen worden en waar nodig verbeterd. Vraag aan Bilderbergdirecteur Erik de Wit en chef de cuisine Michel van der Kroft hoe ze het samenwerken met Vincke ervaren en u krijgt te horen dat er zeer veel elan is binnen gebracht."Men heeft er weer zin in".

Het Gouden Bouillonblokje is een 18 karaats reversspeld, ontworpen door Anton Hes van WoMan Creative in Heerhugowaard.

Bouillon! cultureel Gastronomisch magazine is een tijdschrift in boekvorm dat vier keer per jaar verschijnt. Het is bedoeld voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt en dieper of breder geïnformeerd wil zijn daarover. De lezende kookfanaat of de kokende leesfanaat, zeg maar.

Pers, horeca- en wijnprofessionals hebben gratis toegang tot Wine Professional na registratie vooraf. Meer informatie en registratieformulier vindt u op www.thewinesite.nl

Voor meer informatie: bellen met 030 2280315 of mailen naar redactie@bouillonmagazine.nl


foto Fred Docter, Dronten

Limburgs Dagblad 26 juni 2004
In den Roden Leeuw, nu meer restaurant dan hotel, wordt in het cultureel gastronomisch tijdschrift Bouillon! een klassieke herberg genoemd, waar mensen uit heel de provincie komen eten. Jan Limpens: ,,Vooral het huidige cafè is nog precies zo als vroeger. En dat willen we ook zo houden.''
Meer

Utrechts Nieuwsblad mei 2004
Op 1 december 2003, ontving Nils Brevet, zoon van Jannis en Claudia Brevet, uit handen van Will Jansen en meesterkok Angelique Schmeinck het eerste exemplaar.
Een trotse Will Jansen toont in de Utrechtse Bisschopshof het laatste exemplaar van het prijswinnende 
cultureel gastronomisch magazine bouillon!  Foto UN/AC - Tjitske Sluis

Vijf jaar lang waren het barre tijden voor Will Jansen en zijn gezin, nadat de belastingdienst de toenmalige eigenaar van de Utrechtse cafés De Zaak en Orloff de oren waste. Maar Jansen is opnieuw succesvol in de horeca, zij het niet achter de bar.  ’We moeten het leven en eten niet te serieus nemen’

UTRECHT 
Door Rob Midavaine

,,Ik zat volledig in goot’’, zegt hij zelf. Maar de inmiddels in Bilthoven woonachtige Jansen won onlangs als hoofdredacteur van het cultureel gastronomisch magazine bouillon! een prestigieuze Gourmand Cookbook Award, zeg maar een Oscar voor wijn- en kookboeken.

Volgens Will Jansen is eten, net als andere kunstvormen, cultuur. En het criterium voor 
lekker eten is dat je er geen woorden meer voor kunt vinden. Daarom wordt in zijn magazine bouillon! ook niet over eten geschreven, maar over mensen en over de cultuur van het eten. ,,Want een topkok kan een gerecht maken waar je zo gelukkig van wordt, dat je er orgelmuziek van in je kop krijgt en moet huilen.’’

Eind jaren tachtig constateerde de belastingdienst een omzettekort van drie ton bij de café’s van Jansen. ,,Tsja, de boekhouding was geen dagelijks aandachtspunt,’’ zegt hij terugkijkend met een glimlach om de mond. ,,Zo’n belastinginspecteur reed in een Opeltje Kadett en jij in een mooie wagen.’’ Waarmee hij niet gezegd wil hebben dat hij extravagant leefde, al dachten sommige mensen dat wellicht wel. ,,Ach welnee, ik ging één keer per maand naar een wedstrijd van Arsenal en een beetje rollebollen in London, maar dat was het wel.’’

Nadat de belastingdienst een einde maakte aan het ‘horeca-avontuur’ van de gesjeesde student in de rechten, zat Will Jansen totaal aan de grond. Zijn vrouw Anka had nog een handeltje in stoffen en Will hielp mee door op de markt te gaan staan. ,,Dan kwam ik ‘s avonds thuis met 81 gulden. Gelukkig won Anka een keer duizend gulden in de postcodeloterij, konden we weer wat spulletjes voor de kinderen kopen.’’

Toch heeft die barre periode voor Will Jansen louterend gewerkt. ,,Eigenlijk zou iedereen een keer zo’n periode in zijn leven moeten meemaken. Dan weet je hoe relatief alles is. En zo’n periode is goed om je kop te schonen.’’ Jansen gebruikte die tijd ook om een boek te schrijven, een policier zoals hij zelf zegt. De politieroman ‘Coke en Gladiolen’ speelt zich grotendeels af in de Utrechtse horeca, waarin de schrijver zelf twaalf jaar werkzaam was.

Via een kennis met een reclamebureau rolde Jansen in het schrijven van reclameteksten en hij maakte de krant voor de Utrechtse Bluesroute. Voor het vakblad Horecajournaal, waarvan hij tegenwoordig chef-redacteur is, schreef hij de column ‘Van achter de bar gezien’, waarin hij beschreef tegen welke problemen je aan kunt lopen als kroegbaas. ,,Daar wist ik natuurlijk alles van.’’ Een succes was zijn idee voor de ‘culinaire stamboom’ . Daarin liet hij zien welke leerlingen allemaal ‘afstamde’ van de grote koks in ons land. Ook schreef Jansen het boek ‘Les Patrons Cuisinier’ over topchefs.

,,Chefs zijn vaak uitslovers,’’ weet Jansen inmiddels. En zijn ervaring is dat je voor lekker eten moet zijn in een restaurant waar veel vrouwen komen. ,,Vrouwen hebben een betere smaak dan mannen en ze weten wanneer een kok iets verdoezelt.’’ Wellicht dat Jansen daarom in het komende nummer van bouillon! ook zo lyrisch is over de ‘paradijselijke keuken’ van de Italiaanse Nadia Santini.

In het kwartaalmagazine bouillon!komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod, beschreven door een arsenaal aan schrijvers. Eén ding is daarbij essentieel volgens Jansen en dat is humor, iets dat volgens hem in alle kookboeken ontbreekt. ,,We moeten het leven niet te serieus nemen en eten ook niet. Al doen we dat in bouillon! natuurlijk wel.

Wat ik bijvoorbeeld niet begrijp is dat mensen enorm secuur zijn met wat voor brandstof ze in hun auto gooien, maar dat ze totaal niet bezig zijn met wat ze in hun eigen lichaam stoppen. Dat zo’n McDonalds bestaat, dat begrijp ik dus echt niet. De Nederlander moet eten echt eens serieuzer gaan nemen, wat niet wegneemt dat je verschrikkelijk veel plezier kan hebben aan tafel.’’  

Jansen heeft een nonchalante levensinstelling en is niet ambitieus, zegt hij. Zijn magazine bouillon! hoeft niet een echt ‘topding’ te zijn, ’echt veel aandacht voor vormgeving hebben we niet’. ,,Maar ik wil wel dat het door mensen gelezen wordt. Ik wil dat er toch zo’n 60.000 per jaar worden verkocht. Het is echt iets voor op het nachtkastje of op de wc. Je kent dat wel je leest één zo’n verhaaltje uit tijdens het schijten.’’

Van het cultureel gastronomisch magazine bouillon! zijn inmiddels drie nummers verschenen. Nummer 4 komt in juni uit. Bouillon! wordt uitgegeven door Kosmos. Losse nummers zijn in Utrecht verkrijgbaar bij boekhandel Broese. 

Voor meer informatie (oa. abonnement): www.bouillonmagazine.nl

© Wegener.NV 2004Libelle april 2004


Voor de liefhebber...

Het ziet eruit als een boek, maar bouillon! is een tijdschrift met culinaire verhalen.  Het verschijnt vier keer per jaar en is speciaal voor liefhebbers van lekker eten en drinken die hierover ook graag willen lezen. In het voorjaarsnummer dat nu in de winkel ligt, leest u onder andere over Franse koks in Nederland, over bouillabaisse en andere authentieke vissoepen, over een bijzondere tomatenkwekerij  en over de keuken van Corsica. Het tijdschrift bouillon! is te koop bij boekhandel en warenhuis voor 7,95.Culinaire Courant, maart 2004

Gastronomisch tijdschrift Bouillon! wint prijs

Bouillon! is in de prijzen gevallen. Het cultureel gastronomisch magazine heeft bij de Gourmand World Cookbook Awards 2003 de eerste prijs gewonnen in de categorie 'Creativity'. De Gourmand World Cookbook Awards worden gehouden sinds 1995 en worden gezien als de internationale erkenning voor kook- en wijnboeken.
Voor hoofdredacteur Will Jansen kwam de benoeming als een verrassing. 'We zijn nog maar net begonnen. Veel kookboeken hebben een serieuze toon', aldus Jansen. 'Bouillon! daarentegen brengt zo nu en dan een kwinkslag. Dat wordt gewaardeerd, zo blijkt. Ik ben er niet uit om de lolbroek uit te hangen, maar eten is de basis van het leven en dat moet je ook niet per se serieus nemen. Met die bril op probeert Bouillon! over eten te verhalen.'

Bouillon! is een seizoenuitgave. Het eerste nummer verscheen in december met de titel 'Eten & Wellust', voorafgegaan van een zogeheten nulnummer afgelopen zomer. De voorjaarsuitgave, die binnenkort verschijnt, staat in het teken van Frankrijk.

Bron: zibb.nl

IENS vraagt aan Will Jansen:

Wat is je meest memorabele restaurant-ervaring?
Eten bij Nadia Santini van Dal Pescatore*** in Canneto sull'Oglio vlakbij Mantova. Van sommige gerechten kreeg ik tranen in mijn ogen, van andere kon ik niet anders dan flauw glimlachen gelijk een engel en soms wilde ik meteen opstaan en Nadia langdurig kussen. 

Heb je grote missers meegemaakt in een restaurant?
Jawel, maar dat heeft meestal met arrogantie te maken. Men speelt graag restaurantje en laat de ziel thuis of boven. 

Van welk gerecht droom je nu nog?
Dromen? Dat gaat wel erg ver. Ik kan nog onmiddellijk water in mijn mond krijgen van de 'soep' van artisjokkenhartjes, foie gras, truffel en sinaasappel met daarin een eilandje kaviaar van de gebroeders Roca** in Taiala bij Girona of van de cuit/cru langoustines met gelei van zeefruit en mouseline van artisjokken bij Philippe Jouss van Alain Chapel** in Mionnay. 

Waar zou je zelf nog een keer willen eten?
Bij Beluga voor de bombe van foie gras op gestoofde appel, met een schijfje gebakken ananas met daarop een mousse van ibericoham en wat frisse jonge basilicum. 

Wie wil je de IENS cadeau doen en de vijfgangen-vragen voorschotelen - en waarom?
Aan Maxima, kijken of ze echt geen smaak heeft. 

Lekker Wijntje, maart 2004


Blad Bouillon! in de Prijzen 


Onlangs zijn in Barcelona de Gourmand Cookbook Awards 2003 uitgereikt. Deze Awards worden beschouwd als de 'Oscars' voor de kook- en wijnboeken. In de categorie Speciale Uitgaven is het blad 'Bouillon!' als internationale winnaar uit de bus gekomen. Het cultureel gastronomisch magazine werd geprezen om de unieke manier waarop culinaire cultuur, historie en humor met elkaar zijn gecombineerd. Bouillon! (winkelprijs € 7,95) is een cultureel tijdschrift (in paperback-uitvoering) voor iedereen die op de hoogte wil zijn van culinaria, met artikelen over literatuur, geschiedenis, architectuur en passie voor eten in binnen- en buitenland.
Het nieuwe nummer van bouillon! verscheen voorafgaand aan de Boekenweek 2004 (10 t/m 20 maart). Het magazine haakt in op het thema - Frankrijk - met het nieuwe voorjaarsnummer La Douce France. Een heerlijk onderwerp dat veel mensen zal aanspreken en waarbij de culinaire link natuurlijk overal aanwezig is. Daarom in dit nummer onder meer 800 jaar wijn uit de Bordeaux, een kakofonie van acht Fransen, werkzaam in de Nederlandse gastronomie, de culinaire invloed van de Lage Landen op Frankrijk en nog veel meer..Meer info: http://www.bouillonmagazine.nl 

Bron: http://www.culinair.net - 20/03/2004 Gourmand World Cookbook Awards 2003, Februari 2004Special Award for Creativity

Bouillon! Cultureel Gastronomisch Magazine (Kosmos, The Netherlands)

Each bouillon magazine also has an ISBN as a book. It combines in a unique way culinairy culture, history, and sense of humour. This last ingredient is lacking in most other food culture magazines.

Misset Horeca nr. 50, 12 december 2003


Patron-cuisinier Jannis Brevet kan wel een opkikker gebruiken, zo vindt culinair journalist en motor achter het nieuwe gastronomische magazine Bouillon, Will Jansen. Vandaar dat de Zeeuwse kok op 1 december in Utrecht het 'Gouden Bouillonblokje 2003' in ontvangst mocht nemen. Brevet en zijn gezin raakten door brand in september hun restaurant en al hun persoonlijke spullen kwijt. Als troost kreeg de topkok niet alleen de waarderingsprijs, maar ook een groot aantal kookboeken, waaronder de nieuwste uitgave van Larousse Gastronomique. De uitreiking vond tegelijkertijd plaats met de presentatie van het eerste officiele exemplaar van Bouillon. Televisie en SVH-meesterkok Angelique Schmeinck overhandigde deze aan Jansen. Thema van het eerste nummer is eten en wellust.

Bianca Roemaat


Het Bouillonblokje 1 december 2003


Op 1 december 2003, ontving Nils Brevet, zoon van Jannis en Claudia Brevet, uit handen van Will Jansen en meesterkok Angelique Schmeinck het eerste exemplaar.

Een door de redactie van Bouillon! ingestelde prijs voor iemand die in de gastronomie - of de periferie ervan - zoveel tegenwind heeft gehad, dat hij of zij wel een oppepper kan gebruiken.

Op 1 december 2003, ontving Nils Brevet, zoon van Jannis en Claudia Brevet, uit handen van Will Jansen en meesterkok Angelique Schmeinck het eerste exemplaar. 
Brevet's restaurant Inter Scaldes in Kruiningen brandde medio 2003 tot op de grond af. Nils had een grote verzameling brandweerauto's, die in de vlammen opging. Hij kreeg een collectoritem brandweerauto. 

Jannis Brevet had een enorme kookboekenverzameling die ook prooi werd van de vlammen. Nils nam  een flinke verzameling kookboeken in ontvangst, namens zijn vader, waaronder de nieuwste uitgave van Larousse Gastronomique.


Misset Horeca nr. 22, mei 2003Bouillon!
'Eten en drinken zijn de basis, de bouillon van het leven' schrijft culinair vakjournalist Will Jansen in het voorwoord van het eerste deel van zijn cultureel gastronomisch magazine Bouillon! Voor de verandering eens geen blad met het zoveelste trendy receptuurtje, maar achtergrondverhalen van bekende chefs, spraakmakende opinistukken en culinaire geschiedenis. Jansen maakte een verhaal over Andre van Doorn, Janny Moor dook in de oude vis in het nabije oosten en Angelique Schmeinck liet haar kunstzinnige hart spreken. Voor 7,95 is het werk verkrijgbaar bij de betere boekhandel. 

Lydia Tacx


Will Jansen  (Arnhem, 1949) debuteerde als misdaadauteur met Coke en gladiolen (2001). Hierin krijgen brigadier André de Jong en zijn rechterhand Ronnie Diepeveen van de Utrechtse Narcoticabrigade te maken met een forse drugssmokkelzaak. Via bloementransporten van Aalsmeer naar het Franse Lyon loopt een professioneel opgezette cokelijn met Utrecht als tussenstation. De Jong en Diepeveen stuiten bij hun onderzoek op koelbloedige moorden en zompige zaken die hun het werken bemoeilijken. Ook de samenwerking met de Franse politie loopt niet soepel en stuit op vooroordelen.
André de Jong is een rasspeurder. Hij werkt hard, hoewel je het beter ploeteren zou kunnen noemen. Hij analyseert goed, is mild ironisch over zichzelf en zijn werk en laat zich door vrouwen makkelijk van de wijs brengen. Maar hij is vooral kwetsbaar. Hij heeft een minder begaafde zoon en door zijn werkdrift is zijn huwelijk gestrand. Deze teleurstellingen heeft hij niet kunnen verwerken.
Hij is een Utrechtenaar in hart en nieren en kent alle ins en outs. Dat heeft zijn voordelen als het onderzoek vooralsnog begint in deze stad. Maar al spoedig verplaatst zijn werkterrein zich naar de Franse Ardèche.
Coke, corruptie en keiharde criminaliteit zetten de toon in dit spannende politierelaas.

Jansen woont in Bilthoven en kent Utrecht als zijn broekzak. In die stad runde hij vijftien jaar twee cafés, waarna hij freelance journalist werd. Eerder verscheen van hem het boek Les Patrons Cuisiniers, dat over Nederlandse topkoks ging. Tegenwoordig werkt hij bij Elsevier.

http://www.crime.nl/auteurs/jansen.html


Terug naar Home