Oldenhof Kookkado

(Dit artikel werd gepubliceerd in het winternummer 2006)Freek Kamphuis kookpionier
Tekst Will Jansen, foto's Guido Tieken en Joeri van Veen

Kookkado, Tafelkado, Expres-zo: Kamphuis is in Zwolle en omgeving geen onbekende. Met hun familiebedrijf Oldenhof Kookkado zijn Freek en Riet Kamphuis prominent aanwezig in de Zwolse binnenstad. Ook in Amersfoort en Hilversum zijn de Oldenhof Kookkado winkels een begrip. De vestiging in Hilversum, in het karakteristieke Dudokpand aan de 's Gravelandseweg, is zelfs de grootste kookwinkel van Europa! Op de bovenste verdieping tegen de mooie gebogen glazen gevel is de kookstudio gevestigd. Daar wordt vrijwel dagelijks onderwezen en geëxperimenteerd. Met de Hilversumse vestiging zit Kamphuis bovendien bovenop de kookTV-programma's, die drie straten verderop in het mediapark geboren worden. Al in de tijd van Ria van Eindhoven, Cas Spijkers en Paul Fagel kan hij daar zijn kennis en kunsten kwijt.

Het familiebedrijf heeft een lange historie. Onlangs kwam een oudere vaste klant in Amersfoort de winkel binnen met een kookboekje dat ze had teruggevonden. Het handelt over wecken en jam en is geschreven door twee dames van de huishoudschool, in samenwerking met Oldenhof. Dat moet in de jaren dertig zijn geweest. Het vermelde telefoonnummer van Oldenhof is '339'...
Begin twintigste eeuw is opa Kamphuis al ambassadeur van goed koken met de juiste materialen. Maar de oudste vermelding van het bedrijf Oldenhof is van honderd jaar eerder. In de archieven uit de tijd van Napoleon wordt Oldenhof vermeld als smederij. Daar maakten men onder andere meterslange fornuizen voor instellingen en ziekenhuizen. De vader van Freek Kamphuis is vervolgens ook huishoudelijke artikelen en witgoed gaan verkopen. Wat er nog niet was, maakte hij zelf in de smederij. Zoon Freek heeft die traditie overgenomen. Stille getuigen zijn de patévormen met veerbelaste deksel, die nu in Kamphuis' winkels liggen.

Al in de jaren zestig zwerft zoon Freek over de hele aardbol en haalt overal keukenspullen vandaan, zoals de eerste espressomachine voor thuisgebruik, rechtstreeks uit Italië. Ook uit het verre oosten komen veel handige spullen. Kamphuis zelf komt op het idee om de Aziatische wok uit te rusten met een platte bodem, waarna deze aan een onstuitbare opmars kan beginnen. Al deze spullen passen niet meer in de eigen panden en omdat ook toprestaurants en andere winkels interesse tonen in de vernieuwende artikelen die Oldenhof aanbiedt, begint Freek een groothandel: O.K.Import. En meteen ook uitgeverij Good Cook Publishing, om de vele kookboeken die hij op zijn reizen tegenkomt, na vertaling, beschikbaar te maken voor het Nederlandse publiek. Inmiddels kent de uitgeverij bestsellers als boeken van Nobu, Ramsey en Spijkers en de in bouillon! leest besproken stedenserie. In het recent betrokken grootmagazijn aan de zoom van Zwolle is het een Walhalla voor de kookgek: tacopersjes, deegsnijders, minivleespersjes, donutmakers, deegrollers, espressomachines, pastamachines, pannen, ei-toppers en ga zo maar door.

Nu dochter Marjolein en schoonzoon Barry Voorhorst de scepter over het groeiende familiebedrijf van goedlopende kookwinkels langzaam overnemen, kan Freek zich met zijn vrouw Riet meer concentreren op waar het hem allemaal om begonnen is: de verbetering van het kookniveau in Nederland. De kookstudio in Hilversum heeft een grote reputatie opgebouwd. Mensen uit het hele land komen om, onder leiding van professionele koks, de geheimen van onder andere de Franse en Italiaanse keukens, patisserie, chocola en moleculair koken te ontdekken. Tijd voor Kamphuis om zich op de verdere ontwikkeling van het koken te storten.

Sinds een jaar of vier bezitten de Kamphuisen een tiental hectaren land in de Schellewade bij Zwolle, dat zij liefkozend hun landgoed noemen. Wie met Kamphuis begint aan een korte rondleiding, ziet hoe hij in zijn element is. Dwalend over smalle paden en brugjes wijst hij op de kruidentuin van Jonnie Boers Librije, de topkok is een goede vriend, die veel waarde hecht aan de mening van zijn stadgenoot. Langs de schitterende bloementuin, die vele uren toegewijde aandacht van echtgenote Riet verraadt, steeds dieper de bosschages in, langs topinamboer (of aardpeer of Jeruzalem artisjok), via vlierbes en meidoorn, kwetsen, witte pimpernel en Helianthus naar de intieme buitenkeuken. Kamphuis' enthousiasme voor de eerlijke ingrediënten werkt aanstekelijk. Toegegeven, het is pure liefhebberij, maar het zijn wel de eerste stappen op weg naar zijn nieuw te verwezenlijken doel: een culinair centrum in Zwolle, om verder richting te geven aan gastronomisch Nederland. Het liefst in samenwerking met zoveel mogelijk geïnteresseerde partijen. Het zal niemand straks verbazen als Kamphuis ook dat ideaal tot realiteit brengt.

AMERSFOORT
LANGESTRAAT 77
033 475 95 82

HILVERSUM
SCHOUTENSTRAAT 5
035 621 43 81
'S-GRAVELANDSEWEG 6-8
035 623 66 26 (winkel)
035 64 00 607 (kookstudio)

ZWOLLE
GASTHUISPLEIN 1-5
038 421 12 22
DIEZERSTRAAT 100
038 421 14 94 (Oldenhof Expres-zo)
NIEUWE MARKT 23
038 423 09 81 (moderne serviezen en bestekken)
OUDE VISMARKT 24
038 421 61 96 (klassieke serviezen en bestekken)

website

< Terug